úterý 3. ledna 2012

Vyhlášení antinobelovek za rok 2011

  Každý rok se kromě nobelových cen udělují i jejich opaky, takzvané Ig Nobel Prizes (Ig je zkratka slova ignoble, což se dá přeložit jako neseriózní, žertovný, nevážný). Je to prosté, tato cena se uděluje lidem za nejdebilnější výzkum, či nejdebilnější přínos v oboru.
  Letos je to zase pěkná úroda jitrnic z badatelského světa a celkem jsem se u jejich "příspěvků k vylepšení společnosti" zasmál. Zde jsou:


1. David Rentz a Daryll Gwynne získali cenu za biologii, když pomocí velkého výzkumu zjistili, že brouk rodu Julodimorpha má specifickou úchylku na pivní lahve, se kterými se prý během výzkumu samečci dokonce pokoušeli pářit. Jde o australský tip malé pivní flašky, které se říká stubby, o jinou prý zájem nemají. Důvod, proč tito brouci pivní flašku stubby tak milují, zatím David s Daryllem ještě nevykoumali.

2. Dorothy Martin, Elizabeth Prophet, Harold Camping, Lee Jang Rim, Pat Robertson a Credonia Mwerinde obdrželi všichni jednu a tu samou cenu, aniž by se vzájemně osobně znali. Je to cena za matematiku, protože každý z nich s naprostou přesností vypočítal datum konce světa.
Dorothy Martin (1900 - 1992) předpověděla rok 1954
Pat Robertson hlásal osudným rok 1982
Elizabeth Prophet (1939 - 2009) určila zkázu na rok 1990
Credonia Mwerinde zase ujistišťovala, že se tak stane 1999
Harold Camping (*1921) určil osudovým rok 1994, později přiznal, že se spletl, že konec bude v říjnu 2011
... Zajímalo by mě, kdo z nich se trefil :)

3. Natalia Sebanz, Isabelle Mandl, Anna Wilkinson a Ludwig Huber si poprávu zaslouží cenu za fyziologii, protože se jim podařilo něco neslýchaného. Po dlouhaletém bádání přišli na to, že u želv uhlířských (Geochelone carbonaria) není zívání nakažlivé. Takže výzkum dokázal, že narozdíl od lidí, když jedna želva zívne, druhá ne. Výtečně, to se hodí.

4. Ovšem pan John R. Perry je hoden ocenění za literaturu, jako nikdo jiný. Je to totiž filosof. A to ne filosof ledajaký, je to velký filosof. Celý život dumal nad myšlenkou, kterou by předal světu. Nakonec na ni přišel, tak ji světu předal a sklidil za to srandovní nobelovku. Jeho skvostná myšlenka zní: "Vybírejte si v práci a osobním životě jen důležité úkoly. Jen tak se vyhnete těm ještě důležitějším a složitějším."
  Tohle si zapamatujte, nikdy nevíte, kdy to v životě budete potřebovat ... Teda nic proti panu Perrymu, ale prý že já plácám nesmysly ... já ... :)

5. Tým japonských vědců byl obdařen cenou za chemii. A já se nedivím, jejich práce je přínosná. Kolikrát jsem si povzdechl: "Jak jen ty lidi z těch plamenů dostat?"
Těmhle chlápkům se to podařilo. Nákladný projekt spočíval v tom, že roky a roky studovali kořeny japonského křene wasabi a dumali nad tím, jak jej použít k buzení lidí v domě, který hoří. Říkají tomu wasabi fire alarm (wasabi požární poplach)

6. Mirjam Tuk, Luk Warlop a Debra Trampe si podle mě cenu za medicínu zaslouží jen z poloviny. Z poloviny proto, že sice přišli na něco převratného, ale na druhou stranu nám tento objev dosti znepříjemní život. Se svým týmem odborníků totiž tito američtí kulišáci vykoumali něco, co lidem vrtá hlavou už staletí. Přišli na to, že čím více se člověku chce na záchod, tím méně je schopen se soustředit.

7. A pozor, máme tu skutečného vědce. John Senders z univerzity v Torontu právem získal cenu za veřejnou bezpečnost. Zkoušel, co se bude dít, když bude řidiči za jízdy opakovaně a stupňovaně zatmívat oči. Zkoušel to vskutku dlouho, ale bohužel jediným výsledkem této dlouhaleté práce je diagnóza, že se zatím ještě nevybourali.

8. Karl Halvor Teigen z univerzity v Oslu jako jeden z mála na svém výzkumu stále pracuje. Nenechá se odradit ničím a dře na svém projektu od rána do noci. Jeho cíl je totiž důležitý. Je to poslání. Dal si totiž za úkol zjistit, proč někteří lidé neustále vzdychají a hekají, přestože se jim zrovna nic neděje. Odměnou mu je cena za psychologii v udílení žertovných nobelovek. Snad teď sežene více sponzorů.

9. Je tu další vědecký tým, tentokrát napůl z Francie a napůl z Holandska. Vyfasoval cenu za fyziku, protože naťukli otázku, která by zamotala hlavu i Einsteinovi. Předpokládám, že to bude další učivo pro vysoké školy, kterému bude věnováno více času, než obecné teorii relativity. Tento tým pracuje na zodpovězení otázky, proč se při výkonu jejich sportu diskařům točí hlava, kdežto kladivářům ne.

10. A konečně, cenu za mezilidské vztahy, získává Arturas Zuokas, starosta města Vilnius, hlavního města Litvy, za to, že ukázal tamějším obyvatelům, že nejlepší způsob, jak řešit narůstající problémy s přestupky za špatné parkování, je rozjezdit jim auta tankem. Zajímalo by mě, co bude dělat, až někdo blbě zaparkuje tank :)

No, já myslím, že je to i tentokrát pěkná partička koumáků, přesto, že některé perličky jen těžko někdo může porazit.
Například v roce 2006 Francis m. Fesmire z univerzity v Tennessee získal cenu za medicínu, když dlouhaletým bádáním přišel na to, že se dá škytavka zastavit masáží konečníku. Hned si tuto metodu nechal patentovat, ale myslím, že až na pár případů mu ji nikdo nevykrade :)
Nebo v roce 2005, kdy cena za fyziologii připadla profesoru jménem Victor Benno Meyer-Rochow z Německa. Pomocí základních fyzikálních zákonů a svých vlastních složitých vzorečků vypočítal tlak působící uvnitř tučňáka.
Ten samý rok dostali cenu za mír Claire Rind a Peter Simmons z univerzity v Newcastlu ve Velké Británii za monitorování aktivit mozku sarančete při sledování Hvězdných válek.
Roku 2004 vládli Steve Stacks a James Gundlach, kteří po letech konečně vypracovali pojednání o spojitosti sebevražd s country music. Odměnou jim byla srandovní cena za medicínu.
No a mým největším favoritem nadále zůstává C.W. Moeliker z muzea v Rotterdamu, který byl v roce 2003 odměněn cenou za biologii, když finančně nákladným programem vypozoroval a zaznamenal homosexuální nekrofílii u divokých kachen. Tvrdil, že několikrát spatřil kačera, kterak souloží s mrtvolou jiného kačera. Investory tak nezklamal, výsledek výzkumu má potvrzený.
 
Tak co vy na to? Kdybych sehnal investory, šli byste se mnou do nějakého velkého výzkumu? Budeme slavní, budeme mít peníze a možná ještě dostanem speciální nobelovku ;)

1 komentář:

  1. Ten starosta tankista to teda dělal jen v "reklamním" spotu, ne v reálu :)

    OdpovědětVymazat