pátek 2. prosince 2011

Jak vybírat mobilní operační systém

  Pojďme se trochu objektivně zamyslet a podívat se na všechny mobilní operační systémy trochu laicky a s nadhledem. Případně zkusit pomoct někomu, kdo se v mobilních operačních systémech (dále jen OS) zas tak moc nevyzná a neví z čeho a jak si vybrat. Většina článků, či diskuzí, je buď moc odborná (kolikrát ani já nevím, o čem tam mluví), nebo příliš subjektivní a plná rad typu "Tenhle je prostě nejlepší, ten druhej je na prd, nic neumí."
  Jenže jak poznám, že je nejlepší. Pro mě je nejlepší tenhle, pro kolegu zas například ten druhý. Pojďme si to celé zjednodušit, rozdělit a vymyslet ke každému OS cílovou skupinu zákazníků. Nejrozšířenější a nejznámější OS jsou dnes tyto:


Windows Phone (Microsoft)
Windows Phone 7.5 Mango
je nástupcem operačního systému Windows Mobile, který u uživatelů nezaznamenal moc velký úspěch, protože dle slov většiny z nich se v něm "ani prase nevyznalo". Možná nejspíš proto nyní Microsoft u Windows phone vsadil na jednoduchost a praktičnost. A to se mu také povedlo. Nejnovější verze systému, Windows Phone 7.5 Mango která bude k dispozici například v novém telefonu Nokia Lumia 800, či HTC Titan, je prostě jednoduchost sama. Jak po stránce vzhledu, tak funkčnosti. Na obrazovce vidíte všechno, co systém obsahuje rozeskládáno do čtverečků, jejichž barvu si můžete nastavit. Tím to končí. Žádné pozadí, žádná složitější změna vzhledu, jen aplikace a jejich funkce. Vypadá to hezky. Je to moderní, minimalistické, účinné, nemusí se s tím člověk drbat, aby to nějak vypadalo, všechno si to v podstatě systém zařídí sám. Celé to jede rychle, svižně a plynule a jednoduchost systému je také v tom, že se nemusíte nikam složitě proklikávat, ale všechno máte v "kachličkách" na hlavní obrazovce a prostě a jednoduše, na co kliknete, to se stane. V jedné recenzi jsem se dočetl, že tento systém je v mnoha ohledech nejlepší ze všech. Autor už se ale zapomněl zmínit, že zároveň je v mnoha jiných ohledech nejhorší ze všech. Například to, že nepodporuje mass storage, někteří jeho fandové vysvětlují tak, že mass storage je přežitek, ale to není pravda. Jednou přijde doba, kdy tahle věc nebude potřeba, ale dnes je na to ještě příliš brzo. Je toho povícero, co bych vytknul, ale myslím si, že Windows phone je jako dělaný pro "obyčejné lidi", kteří se nechtějí vrtat v nastaveních a jen chtějí, aby jim jejich moderně laděný telefon fungoval tak, jak má a aby splňoval nejzákladnější funkce.

Android (Google)
Android s prostředím HTC Sense
je nejrozšířenějším a nejprodávanějším mobilním OS. U většiny lidí si získal velkou popularitu díky svojí rozmanitosti a velké spoustě možností a aplikací. Jenže Android je vlastně nejméně optimalizovaný OS ze všech, které si tu představujem. Je to rozházený bastl, který, ačkoliv se tak snaží tvářit, není pro obyčejné lidi, ale spíš pro geeky a hračičky. Zatímco spoustu funkcí (sociální sítě, galerie, smsky,...) mají ostatní systémy už implementovány v sobě a jsou jejich součástí, na Android jsou "nalepeny" dodatečně. Představme si to na příkladu s auty. Ostatní systémy jsou auta, která si koupíte celá hotová. Krásná, funkční auta. Android je jen podvozek s koly a ostatní věci na něho skládáte, šroubujete vaříte a vybrušujete. Občas se tak stane, že na podvozek navaříte nějakou část, která s podvozkem nechce moc spolupracovat, proto ji musíte vyměnit za jinou. Ovšem je tu zase naopak obrovská výhoda oproti ostatním. Ostatní auta jsou sice hotová, ale už na ně nemůžete sáhnout. Neuděláte s nimi nic. Androidí auto může vypadat úplně jakkoliv. Můžete si jej přetvořit podle svých představ jak jen budete chtít. Může klidně vypadat jako  traktor, můžete z něho udělat koloběžku nebo kočár tažený koňmi. Meze se tu téměř nekladou a svět Androida je nekonečný.
Čistý, ryzí Android
  Android je vlastně Linux, takže uživatel dostane nějaký základ, obsahující nejdůležitější věci a potom už si ladí systém sám. Každý výrobce má ve svých telefonech udělané své vlastní základní prostředí (HTC Sense, Samsung TouchWiz, LG Optimus UI, ...) a pokud vám nestačí, můžete se pustit do úprav. Nelíbí se vám způsob posílání SMSek? Nainstalujete si některou z alternativních aplikací na SKSky a je to. Nevyhovuje vám galerie, ve které si prohlížíte fotky? Stáhněte se jinou. Chcete, aby se vaše pozadí pohybovalo, chcete lištu s aplikacemi rozloženou jinde a aby byla úplně jiná, aby všechny ikonky byly v bublinkách a aby widget ukazující počasí měl tvar sněhuláka? Můžete si nainstalovat jiný launcher a váš telefon tak bude na displayi vypadat úplně jinak. Pak ještě samozřejmě existuje přímo originální, původní, takzvaný "čistý" Android, kde není nainstalováno žádné prostředí od výrobce, ale je tu pouze úplně základní verze Androida. Ta je ale ovšem jen v telefonech přímo od Googlu (Nexus One, Nexus S, Galaxy Nexus). S těmito možnostmi ovšem přichází ruku v ruce i možnost ta, že se systém přeplácá a začne zlobit. Grafika začne mít trhané pohyby, celý telefon se zpomalí, některé aplikace nebudou správně fungovat. Z tohoto důvodu je třeba instalovat aplikace a další věci s rozumem a člověk se v těchto věcech musí trochu vyznat. To je zároveň i důvod, který z Androida činí OS určený jen pro nadšence a hračičky a "obyčejní uživatelé", kteří si kupují mobil jen na základní zacházení (volání, SMS, e-mail, sociální sítě), by jej asi brzo mohli házet z okna.
Android s alternativním launcherem

Avšak řeči o tom, že na Androidu nic nejede a že je zavirovaný, jsou klasické nesmyslné lži fanoušků konkurence. Já sám Android používám. I přesto, že znám jeho nevýhody a uvědomuji si je, je pro mě bohužel jedinou variantou, protože potřebuji využívat datové přenosy přes bluetooth (a to třeba i celou sérii Simpsonů, tu mailem nepošlete), velké množství možností personalizace a úprav systému podle mých aktuálních požadavků, dokonalou provázanost a synchronizaci se službami Google, otevřenost systému. I přesto, že je Android bastl, tyhle věci bohužel konkurence nedokáže. Například nová funkce Beam je asi nejpraktičtější a nejužitečnější funkce všech dob. 



iOS (Apple)
je operační systém, který se cpe pouze a jenom do jedněch jediných telefonů - iPhone. Ale pozor, ona je to veliká výhoda, hned se k tomu dostaneme. V prvé řadě musím říct, že tento systém je obrovsky stylový a nikdo mu to neupře, ani kdyby se na hlavu stavěl. iPhone je prostě styl.
iOS 5 na přístroji iPhone 4S
  iOS má velkou výhodu v tom, že je nádherně optimalizovaný. Řekněme to takhle: Například Android se dodává do veliké spousty telefonů. Silné, slabé, výkonné, nevýkonné, velké, malé ... ale všechny musí mít Android. A aby jel systém a jeho aplikace na všech těchto telefonech stejně, musí být optimalizovaný pro celou tuhle řadu přístrojů. No a to dělá trochu neplechu. Kdežto aplikace pro iPhone i celý iOS jsou dělané všechny pro jeden a ten samý iPhone, takže je to s optimalizací úplně někde jinde. U Androida se to mění s jeho nejnovější verzí Android 4: Ice Cream Sandwich, který má optimaizaci trochu více podchycenou, ale i tak se to stále iPhonům nevyrovná.
  Další výhodou iOS je podpora silné společnosti a svižnost a rychlost systému. Všechno je krásné, rychlé a plynulé. Navíc na iOS vychází velká spousta zábavných aplikací a her. Ovšem i iPhone má své nevýhody. Jednou z nich je závislost na iTunes, takže jinak, než přes tuto službu do telefonu nic nedostanete. Co se uzavřenosti týče, tak ani přes bluetooth si nic nepošlete, a to ani mezi dvěma iPhony navzájem. Jistě, je to pojistka proti tomu, aby se do telefonu nedostalo něco, co tam nemá být, ale na druhou stranu to může spoustě lidí dost vadit. Ona ta uzavřenost je i fyzická. Nejde se dostat na baterii, neexistuje možnost paměťových karet. Je to taková hezky uzavřená krabička, připravená k používání. Celkově vzato se jedná o kvalitní a stabilní systém, který je jednoduchý a stylový s nevýhodou uzavřenosti a nemožnosti kustomizace.

BlackBerry OS (Research In Motion)
je kanadský produkt instalovaný výhradně do telefonů BlackBerry (česky ostružina). Je to především manažerský systém, takže je spíše využívaný řediteli a podnikateli. Neměl jsem moc možností jej vyzkoušet, ale nejvíc se mi líbilo, že je skoro celý systém spojený s kalendářem. Snad i ty SMSky jsou napojené na kalendář a diář s úkoly. To je největší síla "ostružin" - pár kliky si rozvrhnete celý den a do aktuálních dní v kalendáři se vám mohou řadit i maily.
BlackBerry OS 7
  Všechno funguje plynule a vypadá celkem hezky, ovšem je tu nevýhoda malé podpory. Největší počet aplikací se dělá na dva giganty iOS a Android, takže BlackBerry je stejně s Windows Phone celkem dost pozadu. Ale nemusíte mít strach, že byste byli nějak omezeni, aplikace, které jsou potřebné a důležité pro vaše běžné fungování, jsou samozřejmě dostupné. Tento systém také funguje ve dvou režimech a odděluje od sebe osobní a korporátní data. Takže váš volný čas se vám v telefonu nemíchá s prací a můžu směle říct, že to mají vymyšlené šikovně. Bohužel je tento OS opravdu dělaný primárně na práci a manažeřinu, takže moc zábavy si s ním neužijete. Ovšem co se týče těch manažerských funkcí, je poměrně dost spolehlivý.


Když to tedy shrneme:
Pokud jste běžný uživatel telefonu určeného hlavně k rychlým způsobům komunikace s moderním vzhledem systému nenáročným na nastavování, jděte do Windows Phone.
Jestliže jste blázni do zařízení s milionem možností personalizace, nastavení a aplikací, jestli máte rádi otevřené systémy, se kterými si můžete hrát a dál je rozvíjet podle sebe, je pro vás nejlepší volbou Android.
Pokud máte rádi styl a chcete mít funkční a uzavřený telefon, který má šmrnc. Pokud vsázíte na rychlost a svižnost a nevadí vám několik uživatelských omezení, poradím vám iOS (iPhone).
Pakliže jste podnikatel, nebo chcete telefon používat převážně k práci a chcete seriózní funkce pro váš nepostradatelný přístroj, bude pro vás nejlepší BlackBerry.

Jinak ovšem nemusíte dávat na moje rady a pořiďte si telefon, který se vám líbí, dobře se vám s ním pracuje a je vám příjemný. Taky si musíte rozmyslet, co od přístroje očekáváte a co budete využívat. Hlavně se na internetových fórech nenechte přesvědčit blázny, kteří vám bez udání důvodu či argumentu podsouvají stanovisko, že zrovna ten co mají oni je zákonitě ten nejlepší i pro vás. Snad jsem vám trochu pomohl při vybírání.

Žádné komentáře:

Okomentovat